— Πόσα είδη μελιού υπάρχουν;
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες μελιού, και αυτό εξαρτάται από το πού έγινε η συλλογή του: το μέλι ανθέων ή νέκταρος και το μέλι μελιτώματος.
Αυτά τα μέλια τα διακρίνουμε σε οκτώ υποκατηγορίες που είναι:
- – Μέλι πεύκου (μελίτωμα)
- – Μέλι ελάτης (μελίτωμα)
- – Μέλι καστανιάς (μελίτωμα – ανθέων)
- – Μέλι θυμαριού (ανθέων)
- – Μέλι πορτοκαλιάς (ανθέων)
- – Μέλι βαμβακιάς (ανθέων)
- – Μέλι ερείκης (ανθέων)
- – Μέλι ηλίανθου (ανθέων)
Ο διαχωρισμός του στις παραπάνω κατηγορίες γίνεται μετά από χημική ανάλυση η οποία καταδεικνύει το μεγαλύτερο ποσοστό του μελιού σε κάποιο είδος γυρεόκοκκου. Στην Ελλάδα, για κάθε είδος μελιού υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων που πρέπει να περιέχει για να γίνει η κατάταξή του και να πάρει μια συγκεκριμένη ονομασία. Π.χ. ένα μέλι, για να πούμε ότι είναι θυμαρίσιο, πρέπει να έχει γυρεόκοκκο θυμαριού πάνω από 18%.